Book Consultation

Immigration News February 12-16th 2024

Feb 16, 2024



Канада продовжує залучати франкомовних кваліфікованих іммігрантів

9 лютого 2024 року міністр імміграції Марк Міллер оголосив про початок програми Express Entry 2024 для кандидатів з конкретними навичками або високим рівнем володіння французькою мовою. Нова політика підтримує економічне зростання та соціальне процвітання і має на меті збільшити франкомовну імміграцію за межами Квебеку до 8% до 2026 року. Політика, яка надає пріоритет франкомовним кандидатам, відображає відданість Канади франкомовним громадам. Насправді, імміграція забезпечує майже весь приріст робочої сили в Канаді, вирішуючи проблему нестачі кадрів у ключових секторах. Система Express Entry гарантує, що Канада залучає необхідних кваліфікованих працівників, водночас підтримуючи життєздатність франкомовних громад.



Канада встановила новий рекорд, прийнявши 471 550 резидентів у 2023 році

У 2023 році Канада встановила новий імміграційний рекорд, прийнявши 471 550 нових постійних мешканців. Це число перевищило цільовий показник у 465 000, визначений у Плані рівня імміграції Оттави на 2023-2025 роки. План передбачає 485 000 нових мешканців у 2024 році, 500 000 у 2025 році та стабільну кількість 500 000 у 2026 році. Ініціатива стимулює економічне зростання, сприяє возз'єднанню сімей та реагує на гуманітарні кризи. Загалом план передбачає прийняття 1,485 мільйона іммігрантів протягом трьох років. Лише у грудні 2023 року імміграція зросла на 26,8% - 37 125 нових мешканців. Онтаріо був улюбленим місцем призначення для новоприбулих, прийнявши 43,8% всіх іммігрантів.



У Канаді зростає попит на працівників, які володіють штучним інтелектом

У Канаді зростає попит на працівників зі знанням ШІ, оскільки роботодавці шукають тих, хто вміє розробляти та використовувати продукти зі штучним інтелектом. Компанії активно наймають спеціалістів з аналізу даних для створення ШІ-продуктів: на сайті Indeed розміщено 945 вакансій, пов'язаних зі штучним інтелектом. Середній річний дохід програмістів ШІ становить $87 009. Опитування KPMG показує, що використання генеративного ШІ в Канаді зростає: 61% користувачів застосовують його для роботи кілька разів на тиждень. Системи генеративного ШІ еволюціонують від великих мовних моделей до мультимодальних систем. Оскільки використання ШІ на робочих місцях зростає, рекрутери все частіше шукають кандидатів з такими навичками.



IRCC провів нові розіграші запрошень в рамках IEC

Протягом минулого тижня Міністерство імміграції, біженців та громадянства Канади (IRCC) провело нові розіграші в рамках програми "Міжнародний досвід Канади" (IEC). З 5 по 11 лютого Канада запросила 4 857 молодих іноземців подати заяву на отримання відкритого дозволу на роботу за програмою IEC. Станом на 11 лютого 31 392 кандидати зареєструвалися в базі та очікують на запрошення. У цьому раунді було видано 3 ITAs для Андорри, 115 ITAs для Австралії, 4 ITAs для Австрії, 32 ITAs для Бельгії, 176 ITAs для Чилі, 14 ITAs для Коста-Ріки, 4 ITAs для Хорватії, 33 ITAs для Чехії, 6 ITAs для Данії, 3 ITAs для Естонії, 1 394 ITAs для Франції, 146 ITAs для Німеччини, 9 ITAs для Греції, 11 ITAs для Гонконгу, 245 ITAs для Ірландії, 87 ITAs для Італії, 213 ITAs для Японії, 1093 ITAs для Кореї, 8 ITAs для Латвії, 14 ITAs для Литви, 2 ITAs для Люксембургу, 40 ITAs для Нідерландів, 62 ITAs для Нової Зеландії, 3 ITAs для Норвегії, 29 ITAs для Польщі, 25 ITAs для Португалії, 7 ITAs для Словаччини, 74 ITAs для Іспанії, 10 ITAs для Швеції, 8 ITAs для Швейцарії, 307 ITAs для Тайваню та 680 ITAs для Сполученого Королівства. Загалом у 2024 році Канада схвалила 36 753 заявки на ІЕС.



Альберта провела три нові запрошування в рамках AAIP

12 лютого 2024 року провінція Альберта опублікувала оновлену версію реєстру учасників Імміграційної програми Альберти (Alberta Advantage Immigration Program, AAIP). Згідно з новими даними, було подано близько 5 093 заявок на участь у програмі Alberta Opportunity Stream, 1 477 заявок на участь у програмі Rural Renewal Stream та 766 заявок на участь у програмі Alberta Express Entry Stream. Крім того, 30 січня та 6 лютого 2024 року AAIP запросила 22 та 44 кандидати в рамках програми Dedicated Healthcare Pathway відповідно. 1 лютого 2024 року провінція запросила 80 кандидатів, які працюють у будівельних професіях. Цього року Альберта запросила 254 кандидати через потоки AAIP.



IRCC внесла зміни до пілотної програми "Сільське господарство та продовольство" (Agri-Food Pilot Program)

12 лютого 2024 року Міністерство імміграції, біженців та громадянства Канади (IRCC) оголосило про подальші зміни до Пілотної програми для працівників агропродовольчого сектору. Ці зміни спрямовані на те, щоб зробити програму більш доступною та вигідною як для працівників, так і для роботодавців в агропродовольчому секторі. Відповідно до інструкцій, оголошених 8 травня 2023 року, уряд Канади оновив пілотну програму Agri-Food Pilot, включивши в неї наступні зміни: заявники в Канаді тепер можуть гнучко підходити до вимог щодо пропозиції роботи або освіти, а також подавати досвід роботи, отриманий в рамках відкритого дозволу на роботу для вразливих працівників.



Перехід тимчасових іноземних працівників у сфері громадського харчування та виробництва на постійне проживання

Низькокваліфіковані тимчасові іноземні працівники (TFWs), які працюють у сфері розміщення та харчування, переходять на постійне проживання рідше, ніж висококваліфіковані працівники та особи, які мають дозвіл на навчання. Однак, зважаючи на чисельність населення, більше низькокваліфікованих працівників переходять на постійне проживання. Через п'ять років після імміграції майже 40% таких низькокваліфікованих працівників залишаються працювати в галузі, порівняно з 52% висококваліфікованих працівників і 16% власників дозволів на навчання. У харчовій промисловості низькокваліфіковані працівники мають нижчі показники переходу на постійне місце проживання і нижчі показники утримання протягом п'яти років. Показники утримання також знижувалися з кожною наступною когортою прибулих.



Пандемічні прикордонні обмеження спричинили рекордно низьку кількість нових іммігрантів, які сплачують податки

У звіті Статистичного управління Канади за січень 2022 року йдеться про вплив COVID-19 на інтеграцію нових іммігрантів у Канаді. Рекордно низька кількість нових іммігрантів подали податкові декларації у 2021 році через прикордонні обмеження, спричинені пандемією. Понад половина з цих іммігрантів, які подали податкові декларації, вже проживали в Канаді. Однак у когорти 2020 року була найвища за останнє десятиліття середня заробітна плата при в'їзді в країну - $37 700, що значно більше, ніж у попередні роки. Незважаючи на це, новоприбулі жінки заробляли значно менше, ніж їхні колеги-чоловіки. Іммігранти з попереднім досвідом роботи в Канаді найменше постраждали від економічного спаду, що підкреслює важливість такого досвіду для інтеграції та економічного успіху іммігрантів.



Канада провела новий загальний розіграш Express Entry

13 лютого 2024 року Міністерство у справах імміграції, біженців та громадянства Канади (IRCC) провело новий розіграш Express Entry і видало 1 490 запрошень на подачу документів (ITA). У цьому розіграші IRCC продовжила запрошувати кандидатів за всіма імміграційними програмами. У раунді №283 прохідний бал склав 535 балів, що на шість балів менше, ніж у попередньому розіграші. Час для визначення переможця в цьому раунді - 11 лютого 2023 року о 15:26:56 за Гринвічем. Станом на 11 лютого 2024 року в базі Express Entry було зареєстровано 211 273 профілі. Цього року Канада видала 11 770 ITAs через Express Entry.



Альберта запустить новий імміграційний потік у березні 2024 року

13 лютого 2024 року Alberta Advantage Immigration Program (AAIP) оприлюднила плани щодо нового потоку імміграції у сфері туризму та гостинності, який має розпочатися 1 березня 2024 року. У 2022 році Альберта пережила помітний сплеск витрат на туризм, які досягли $10,7 млрд - на $600 млн більше, ніж у 2019 році. Це зростання знаменує собою стійке відновлення після спаду, спричиненого пандемією, і позиціонує провінцію як таку, що може перевершити попередні річні рекорди витрат відвідувачів. Щоб сприяти подальшому економічному зростанню, провінція запроваджує цей імміграційний потік, спрямований на залучення кваліфікованих фахівців до індустрії туризму та готельної справи. Програма AAIP визначатиме пріоритетність певної кількості заявок, допомагаючи бізнесу залучати та утримувати необхідних працівників, тим самим сприяючи розвитку економіки. Детальна інформація про право на участь у програмі та процедури подання заявок буде доступна з 1 березня 2024 року. Сектор туризму та гостинності Альберти робить значний внесок в економічне зростання та створення робочих місць, особливо в сільській місцевості та громадах за межами великих міських центрів.



Канада - найбезпечніший напрямок для мандрівників у 2024 році

Канада визнана найбезпечнішою країною для подорожей у 2024 році, перемістившись з шостого місця у 2023 році. Вона очолила рейтинги безпеки за такими показниками, як безпека на транспорті, відсутність насильницьких злочинів, заходи з охорони здоров'я, безпека для жінок, LGBTQIA+ та BIPOC. Рейтинг є частиною звіту Berkshire Hathaway Travel Protection "Найбезпечніші напрямки", який ґрунтується на опитуваннях, Глобальному індексі миру, рейтингах безпеки подорожей Державного департаменту США та оцінках GeoSure Global. Компанія визначила безпечне місце, вільне від тероризму, спалахів хвороб, дискримінації та переслідувань. Вони пояснили найвищий рейтинг Канади її холодною погодою та низькою щільністю населення, але попередили про природні катаклізми, такі як лісові пожежі та снігові лавини. Незважаючи на це, відгуки були переважно позитивними. Швейцарія посіла друге місце, за нею йдуть Норвегія, Ірландія та Нідерланди.



Категорії Express Entry залишаться незмінними у 2024 році

Цього року Канада збереже ті самі категорії Express Entry, повідомляє Міністерство імміграції, біженців та громадянства Канади (IRCC). До них відносяться категорії "Французька мова", "Охорона здоров'я", " Технології", "Торгівля", "Транспорт", "Сільське господарство" та "Агропродовольча галузь", які були обрані на основі економічних потреб Канади та після консультацій із зацікавленими сторонами. У 2023 році було проведено 17 жеребкувань за цими категоріями. З моменту запровадження відбору за категоріями в червні 2023 року спостерігаються зміни в частоті проведення жеребкувань. Вплив цих змін на канадську імміграцію стане зрозумілішим, коли з'явиться більше даних і більше людей отримають посвідку на постійне проживання на початку 2024 року.



IRCC провів перший у 2024 році розіграш імміграційних програм Express Entry, орієнтованих на сферу охорони здоров'я

14 лютого 2024 року Міністерство у справах імміграції, біженців та громадянства Канади (IRCC) провело новий розіграш імміграційних програм Express Entry та видало 3 500 запрошень на подання заявок (ITA) кандидатам, які працюють у сфері охорони здоров'я. У раунді №284 прохідний бал склав 422 бали, що на дев'ять балів менше, ніж у попередньому розіграші Express Entry у сфері охорони здоров'я, і є найнижчим показником з моменту заснування цієї категорії в IRCC. Час для визначення переможця в цьому раунді настав 30 січня 2024 року о 02:39:54 UTC. Станом на 11 лютого 2024 року в базі Express Entry було зареєстровано 211 273 профілі. Цього року Канада видала 15 270 ITA у 6 розіграшах Express Entry.



Британська Колумбія запрошує кваліфікованих кандидатів та технічних фахівців

13 лютого 2024 року уряд Британської Колумбії провів нові розіграші запрошень в рамках провінційної програми кандидатів Британської Колумбії (BCPNP) і запросив кваліфікованих кандидатів у галузі технологій, охорони здоров'я, догляду за дітьми, будівництва та ветеринарії подавати заявки на участь у конкурсі. У жеребкуванні з технічних спеціальностей провінція запросила 77 кандидатів. Мінімальний бал для кандидатів, запрошених на цей конкурс, становив 108 балів. Британська Колумбія видала 54 ITAs кандидатам у рамках цільового жеребкування для вихователів дітей раннього віку (NOC 42202). У цільовому жеребкуванні для працівників охорони здоров'я Британська Колумбія запросила 41 кандидата, які набрали 60 балів. Провінція також надіслала 27 запрошень кандидатам, які працюють у будівельному секторі. Крім того, до п'яти запрошень було видано кандидатам, які працюють у сфері ветеринарії. У шостому розіграші 2024 року Британська Колумбія видала до 204 ITAs. Цього року провінція вже запросила до 1 426 кандидатів.



Скасування обмеження на роботу може поставити під загрозу програму для іноземних студентів

У 2022 році державні службовці попередили, що дозвіл іноземним студентам працювати понад 20 годин на тиждень може відволікти їх від навчання і вплинути на програми тимчасової іноземної робочої сили. Це було відзначено, коли Оттава розглядала можливість скасування обмеження на години роботи за межами кампусу для цих студентів - політика, яку пізніше було реалізовано. Хоча це може зменшити дефіцит робочої сили, це також може призвести до інших проблем. Програма для іноземних студентів, яка за десять років зросла втричі, зазнала критики за те, що вона є лазівкою для отримання постійного місця проживання. Уряд запровадив обмеження на кількість дозволів на навчання, щоб керувати програмою. Незважаючи на занепокоєння, обмеження на тривалість робочого дня було скасовано до 2023 року з метою подолання дефіциту робочої сили і продовжено до 2024 року. Міністр Марк Міллер заявив, що це тимчасовий захід, і що розглядається можливість введення постійного ліміту від 20 до 40 годин, щоб збалансувати досвід роботи, фінансові потреби та академічну спрямованість.



Багато іммігрантів з листами про депортацію залишилися в Канаді

За даними Канадської прикордонної служби (CBSA), більшість осіб, які отримали повідомлення про депортацію в Канаді з 2016 року по травень минулого року, все ще перебувають у країні. З 14 609 осіб, які отримали такі повідомлення, 9 317 залишилися в країні, що викликає занепокоєння з приводу виконання рішень про депортацію. Менше чверті з тих, кому було видано повідомлення, були депортовані. Цифри також показали, що з 2021 року 771 особа добровільно залишила країну. CBSA стверджує, що всі особи, яким наказано покинути країну, мають право на належну правову процедуру і що накази про видворення можуть бути оскаржені. Деякі особи скасували накази про депортацію або отримали статус постійного резидента. CBSA прагне депортувати осіб, які становлять загрозу національній безпеці, організованій злочинності та злочинам проти людяності. Однак цей процес може бути складним і тривалим через юридичні та адміністративні процедури. Тим часом міністр імміграції Марк Міллер розробляє програму, яка дозволить особам, які роками жили і працювали в Канаді нелегально, залишатися в країні на законних підставах.




IRCC впровадив нові заходи PGWP

Станом на 15 лютого 2024 року уряд Канади вніс зміни до програми дозволу на роботу після закінчення навчання (PGWP). Відтепер студенти, які закінчили магістерську програму навіть до двох років, можуть претендувати на 3-річну PGWP за умови, що вони відповідають усім іншим критеріям відбору. Однак, починаючи з 1 вересня 2024 року, студенти, які навчаються на програмах за ліцензійними угодами, більше не матимуть права на PGWP. Крім того, спеціальні заходи для дистанційного навчання та термін дії PGWP продовжено до 31 серпня 2024 року.



AAIP тимчасово призупинила прийом заявок на участь у програмі Alberta Opportunity Stream

Імміграційна програма Альберти (Alberta Advantage Immigration Program, AAIP) тимчасово призупинила прийом заявок на участь у програмі Alberta Opportunity Stream до подальшого повідомлення. Заяви, подані до призупинення, будуть продовжувати розглядатися. AAIP залишається відданою справі забезпечення успішного поселення та інтеграції новоприбулих в Альберті. Ця пауза дозволить програмі впорядкувати свій поточний реєстр і зосередитися на таких пріоритетах, як заповнення дефіциту робочої сили в охороні здоров'я, технологіях, будівництві, сільському господарстві, туризмі, готельно-ресторанному бізнесі та інших галузях, що користуються попитом. Крім того, провінція вживатиме заходів для управління майбутніми обсягами заявок та підтримання стандартів обслуговування.



Острів Принца Едварда запросив нових кандидатів в рамках PEI PNP

15 лютого 2024 року Острів Принца Едуарда провів новий раунд запрошень в рамках провінційної програми для кандидатів (PEI PNP). У третьому раунді цього року провінція видала 121 запрошення для подачі заявок кваліфікованим працівникам за програмами Labour Impact та Express Entry. PEI також запросила одного кандидата в рамках потоку "Підприємці з дозволом на роботу". Найнижчий бал для кандидатів з бізнесу склав 105 балів, що на 25 балів більше, ніж у січневому жеребкуванні. Цього року PEI запросив 336 кандидатів. Згідно з графіком, наступне жеребкування ПНП відбудеться 29 лютого 2024 року.




Do you have questions about Humanitarian Program ?

Daria will be happy to help you determine if this program might work for you .

Consultation with Daria